Help, ik heb stress?!

Allereerst; stress is niet per definitie ongezond. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.

Een enkele keer hoofdpijn hebben is niet ongewoon en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken dus. Of toch..? Want, het is wel belangrijk om in de gaten te houden of jouw klachten er alleen af en toe zijn, of steken ze regelmatig de kop op of verergert het?

Als je wel voorbij gaat aan jezelf en deze (stress-)signalen negeert, kan dat een tijd goed gaan. Maar onvermijdelijk komt het moment dat de klachten wél hun tol eisen. Je accu raakt leeg en je kunt bijv. in een burn-out raken. Het kost veel tijd om daarvan te herstellen, want je staat op dat moment verder van jezelf af omdat je je grenzen bent over gegaan. Dus, des te belangrijker is het om het niet zover te laten komen. Neem de eerste spanningsklachten echt wel serieus. Het zijn alarmsignalen & hoe eerder je jouw signalen herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je last krijgt van langdurige, ongezonde stress.

Wat ik zo ontzettend bijzonder vond tijdens het volgen van een nascholing over stress, is deze video van gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal. Zij verteld in haar TED talk over een onderzoek aan Harvard hoe stress je vriend kan worden (2013). Dit onderzoek laat zien dat mensen die hun stressreacties als iets positiefs zien om te kunnen presteren, niet alleen minder angstig en meer zelfverzekerd zijn, maar ook een fascinerend fysiek verschil laten zien ten opzichte van mensen die denken dat stress slecht voor je is.

Harvard laat zien dat dat bij de mensen die stress als iets positiefs zien de bloedvaten, ondanks de verhoogde hartslag, ontspannen bleven en niet vernauwden.

Naast deze nieuwe manier van kijken naar stress, blijft het goed te bewegen of dingen voor jezelf te doen waar je energie van krijgt. Lekker de natuur in bijvoorbeeld! Er wordt wel eens gezegd, “het is goed elke dag een half uur naar buiten te gaan. Heb je stress, maak er dan een uur van”😉

Ik wens je gezonde stress toe!

Hart groet Lara